Antropofagi

onsdag 30 april 2014

Din käpp i ekorrhjulet - Könsmaktsordningen

(Din käpp i ekorrhjulet är en serie blogginlägg som Antropofagi bjuder på för att du som arbetar vid en dator ska kunna stjäla tid från din arbetsgivare. Genom att bjuda på information som inte gynnar din produktivitet, kan Antropofagi sätta en käpp i ekkorhjulet och bromsa upp Sveriges tillväxt en smula. Tidigare har en kunna ta del av detta, detta och detta. Hittills mycket djur, men även lite retoriska stilfigurer. Nåväl, här kommer installation nummer fyra av kuriosa-knarkarens livboj i tristessen – Din käpp i ekorrhjulet.)

I ärligheten namn finns det rätt många olika underarter inom familjen Hyaenidae, hyena. Idag ska vi prata om den fläckiga hyenan, och könsmaktsordningen i dennes samhällen. Den fläckiga hyenan lever i matriarkat.

Hyenan kan leva i klaner med uppåt 100-talet individer. Klanerna är uppdelade i mindre grupper, som oftast lever åtskilda från resten av klanen – man har regelbundna återsamlingar. Varje grupp styrs av en matriark som har ärvt sin position från sin mamma. Hanarna kan uppnå viss status genom att vara trotjänare i en grupp, men det är alltid honorna som bestämmer. Matriarkens status kommer gå vidare till hennes dotter, och dotterns dotter står näst på tur. I en rakt nedstigande matriarkal släktlinje ärver gruppens överhuvuden sin position.

Hyenor skrattar för att signalera underkastelse. Således skrattar hanarna ofta åt honorna. Jag tänker mig att det är lite som när människor vill avdramatisera en spänd situation – Hey män det är lugnt, liksom. Skratta bort förnedringen för att slippa ta konflikten. Alla ni som excellerar i att undvika bråk på stan vet vad jag menar. Inse att man inte kommer vinna just den fighten, signalera att man erkänner sig besegrad, och backa undan. Bättre fly än illa fäkta-modellen renderar måhända i en sårad stolthet, men i övrigt kan man komma helskinnad undan.

Varför är hyena-hannarna så säkra på att honorna kommer gå segrande ur konflikt? Tja, väl inbäddade som de är i en matriarkal struktur kanske de inte ser möjligheten att revoltera. Dessutom har honorna ett hemligt vapen som är väldigt effektivt. Hyena-honans klitoris är så stor att mänskliga forskare länge trodde att man bara iakttagit hyena-hanar. Med sin enorma klitoris kan gruppens matriark sodomera andra hyenor för att förnedra dem. Inte så kul att vara hyena-hane, tänker jag mig. Sticker man ut hakan blir man analt våldtagen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar