Antropofagi

måndag 14 april 2014

MWI och determinism

Även den som tror på MWI (Many-Worlds Interpretation) kan ha svårt att tro att det finns något universum där jag förstår ens en bråkdel av konceptet MWI. Att inte överhuvudtaget förstå vad man själv pratar om har ju dock aldrig hindrat t.ex. Beatrice Ask, så jag ser ingen anledning till att det skulle hindra mig. En sak är i alla fall säker - jag tänker inte ödsla någon tid på att försöka förklara något som jag själv inte kan greppa. Se en dokumentär eller nått.

Hur som helst. En intressant grej med MWI är att det "löser" problemet med determinism. Åh nej, tänker ni, inte determinism, den gamla haggan. Som om vi inte tänkte klart den tanken för ca 25 (av 30) år sedan. Jo, det gjorde ni så klart. Men tänkte ni verkligen på implikationerna MWI kan ha i sammanhanget? Kanske. För mig är det i alla fall debut.

Determinism är ju redan sedan tidigare ett lite lealöst koncept. Det som stör med determinism är ju ofta att en deterministisk syn komprometterar den fria viljan. Men, å andra sidan, vem väljer vad du vill vilja? Fri vilja är ett ännu trassligare koncept, eftersom varje postulerande av fri vilja bara väcker frågan huruvida man kan välja sina val. Själen är som bekant kroppens fängelse - vi kan icke leva i ett normvakuum. Är det då strukturen som styr aktören? Ja, visst är det så. Men det är också aktören som formar strukturen. Och strukturen som formar hur aktören formar strukturen. Och aktören som formar hur strukturen formar hur aktören formar strukturen. Och så vidare. Så där kommer vi inte heller någon vart. Att se verkligheten som stratifierad leder oss till att förkasta hela frågeställningen struktur vs aktör, men jag vette tusan om det egentligen gör någonting åt unga människors spirande determinism. (Varning, determinism kan, liksom relativism, leda till nihilism!)

Det som MWI bidrar med är att vi kan vara fullständigt deterministiska och samtidigt fullständigt icke-deterministiska på samma gång. Sannolikheten för allt som händer (har hänt och kommer att hända) i vårt universum kan vara 1. Dock vet vi aldrig vilket universum vi befinner oss i, vilket gör att det inte spelar någon roll.

I den minsta tidsenheten delar sig universum i oändligt många andra universa, som ett fett fyrverkeri. Eller, så kanske man kan se det om man tror på linjär tid. Egentligen borde man nog se hela multiversum som en oändligt komplex väv av förgrenade universum i väldigt många olika dimensioner. Att vi uppfattar tid och rum på lite olika sätt är nog skitsamma vad multiversum anbelangar.

Så multiversum är som en fett komplex labyrint. (Obs, varning för extremt falsk analogi!) Varje väg i labyrinten finns redan utstakad - men vi vet inte vilken exakt snitslad bana som representerar "vårt" universum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar