Antropofagi

fredag 9 maj 2014

Så in i N-orden

Ett visst bakverk har fått en egen dag. Rasister över hela Sverige vill nämligen hävda sin rätt att vara just rasister, även när man går på konditori. Därmed kan det vara läge att tänka lite på N-ordet.

Podcasten The Combat Jack Show har förut bjudit på den underbara och rörande historien om Foxy Browns dövhet:



Brown var starkt på väg uppåt, och hade precis blowat stort i och med medverkan på Jay-Z:s Ain't No Nigga, en av mången rapplåt som glatt begagnar sig av N-ordet:
[Uppdatering: Här var tidigare en låt inbäddad. Innan Grooveshark släcktes ned.]
Ain't No Nigga (feat. Foxy Brown) by Jay-Z on Grooveshark

I podden ovan berättas även en underbar anekdot om när Brown spelar in en låt med Sizzla. Denne har med sig en hel arme av rasta-män i studion – de har alla likadana turbaner och rör sig helt synkroniserat. Låten skulle bli en smash hit, och konsolidera Browns närvaro på scenen:
[Uppdatering: Här var tidigare en låt inbäddad. Innan Grooveshark släcktes ned.]
Come Fly With Me (Explicit) by Foxy Brown ft Sizzla on Grooveshark

Vad som hände då är mycket tragiskt: Brown förlorar sin hörsel. Hon fylls av skam och skräck, och försvinner plötsligt utan vidare förklaring. I podden får vi höra denna djupt gripande historia om ett hiphop-öde.

Hur som helst. Nämnda The Combat Jack Show nyligen också diskuterat ett visst ord på N, som rapparen Nas inte fick döpa sin skiva [untitled] till när det begav sig. Lyssna från 50:40 i avsnittet nedan:



Poängen är alltså att ordet "nigger" kommer från ordet "kuningaz", som är den proto-germanska roten till ordet "king". På det hela taget skriver Hakim Green historia lika kreativt som Herman Lindquist, fast mycket mer underhållande.

Dick Harrison är av en lite annan åsikt angående ordets etymologi: se här. The Dick-dick hävdar modigt att ordet "nigger" helt enkelt stammar från det latinska "niger", som betyder "svart". Jag vill på inget sätt ta ställning i debatten, men skulle gärna se Harrison som gäst i The Combat Jack Show. Dock – ska man tro den här stavnings-tävlingen så får Harrisons teori hård konkurrens:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar