Antropofagi

onsdag 15 oktober 2014

Din käpp i ekorrhjulet - Verlan

Efter att Antropofagi i förbifarten påminde sig om Saïan Supa Crew impuls-köptes deras klassiker KLR i digital form – CD:n har samlat damm alltför länge. Vid återbesöket av denna 1999 års monster-skiva inser Antropofagi hur långt före alla som Saïans debut fortfarande befinner sig. Lyssna på vilket som helst av de 20 spåren, och inse att vi talar om rapp-gudar. Alla vi som haft äran att se Saïan live några gånger vet att de också excellerade utanför studion, och det med hästlängder.

Antropofagi kan nära nog noll ord franska. Däremot håller sig Antropofagi med ett stall av sakkunniga på alla tänkbara områden. Frankofilen i dealen har berättat för Antropofagi om fenomenet verlan, som mycket väl kan vara en av orsakerna till franskans förträfflighet som rappspråk rent generellt.

Ordet självt exemplifierar väl vad vi har att göra med. Verlan är nämligen en inversion av det franska ordet l'envers, dvs. "inversen". För den som liksom jag har noll koll på franskt uttal kan jag berätta att lånn-vär har förvandlats till vär-lånn (på ett ungefär – har ingen koll på fonetisk skrift heller). Så själv-referentiellt!

Verlan är alltså en slang-genererande språk-regel. Exempel: Femme, kvinna, blir meuf, och flic, snut, blir keuf. Båda dessa slang-böjningar är så accepterade att de låter sig översättas korrekt i Google Translate.

Men, kära vänner, det stannar inte där. När ett inverterat ord blivit så inkorporerat i normal-franskan som t.ex. nämnda meuf och keuf, då aktiveras regeln ånyo. Det populariserade keuf förvandlas till feuk, fonetiskt nära engelskans fuck. Meuf är, senast Antropofagi kollade, feumeu. Ett annat exempel är arab, som blev beur, som blev rebeu.

Verlan kategoriseras som en argot ("förbrytarslang" enligt Google Translate), dvs. ett mer eller mindre hemligt språk som markerar subgrupp-tillhörighet och avståndstagande till mainstream-kulturen. Att verlan är djupt insyltat med hiphopen är kanske således ingen jättestor överraskning. Dessutom öppnar verlan för en än större frihet för rim-smeden, som kan få bitarna att passa snabbare och enklare.

Verlan är dock inget exklusivt nutida fenomen. Enligt wiki vilar verlan på en gammal fransk sedvänja av att kasta om stavelser för att bilda nya ord och uttryck. Språk-regeln är också, menar Antropofagi, besläktad med rim-tekniken som på engelska heter consonance, konsonant-rim, till skillnad från assonance, vokal-rim. Ett konsonant-rim kan lyda exempelvis

står stolt i storstäder, storstilat som stenstoder

Konsonant-rim är således lite som allitterationer, men i flera led. Poängen är att vokal-ljuden skiftar, men konsonant-ljuden stay the same.

Ännu mer påminner verlan kanske om den rimteknik som här tas i bruk av anonym internetz-rappare:



Stilen jag åsyftar är följande:

"Till den palestinske anne frank, skriv i din dagbok/
ge oss mer substans än antisemitiska slagord/
orsaken till ditt omak är en kartbok/
blev blodbad om du kvarstod, så fool dra som en dragkrok/
storstad eller bo kvar i din avkrok/
oklart om din mor, far eller bror, dog i din bostad eller for/
detta osmakliga avkok på en bokstav i en lagbok/
gör dig till nomad, och du blir global/
tills du trillar av, det är en hal jord/
som en kronblad när du faller av/
ville bli ett skolbarn med en barnbok/
men mottagandet var avogt/
"

Stavelser-inversen är alltså omak/kartbok, blodbad/kvarstod, fool dra/dragkrok, bo kvar/avkrok, etcetera. Här är det vokal-ljuden som kastas om.

Rim-lighet å sido är verlan ett fantastiskt verktyg för att skapa ordnad oreda, aka. komplexitet, i ett språk. Jag föreslår att regeln tillämpas på svenska, vilket skulle resultera i böjningar såsom cigg/guzz och vice versa (beroende på vilken regel vi tillämpar för vokalljudens förändring). Vilka ärorika missförstånd detta hade bäddat för – exempelvis hade "ett packe cigg" plötsligt kunnat betyda "ett gäng tjejer". Eller nått.

Det var allt för den här gången från Din käpp i ekorrhjulet – en serie bloggposter där Antropofagi försöker sakta ner Sveriges tillväxt genom att erbjuda intressant kuriosa som white collar-arbetarna kan ta del av under sin betalda arbetstid. Tidigare inlägg hittas här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar