Antropofagi

fredag 21 november 2014

Ideologisk förflyttning

Antropofagi har länge känt till att många moderater är rasister. Antropofagi har även anat att moderaterna kommer vilja vinna tillbaka alla de rasist-väljare som strömmat till SD. Diskussionen om var det forna Högerpartiet ska ta vägen talar sitt otvetydiga språk. Nyckelordet som alltid kommer på tal är att partiet måste ha "högt i tak", vilket som vi alla vet är kod för att tolerera intolerans.

Kommer SD vinna genom att ta alla väljare från borgarna? Eller kommer SD vinna genom att alla de borgerliga partierna anammar SD:s världsbild och politik? Hur det än blir så vinner SD på den högra sidan av planhalvan. Vårt hopp står idag till vänstern, och då menar jag inte de korrupta sossarna. Det är V som måste växa för att tillhandahålla ett rejält antirasistiskt alternativ. MP och F! bör i idealfallet gå åt vänster, för att undvika de värsta liberala fallgroparna. Däremot ser jag ingen större risk för att varken MP eller F! anammar rasist-strategier, även i de fall att de skulle perverteras till nya mittpartier för att fylla vakuumet som uppstår när fd. socialliberala S imploderar. när FP hamnar någonstans strax höger om KD, och när C klär Ayn Rand i statligt subventionerad LRF-keps.

Med grund i den här utläggningen samt ovan förda resonemang har Antropofagi vågad sig på att modellera en liten figur. Figuren är tänkt att schematiskt illustrera dels väljarnas förflyttning mellan partierna (röda pilar), och dels partiernas förflyttning på den ideologiska kartan (blåa pilar). Det kanske inte syns så tydligt, men KD är döda pga. väljarflykt till SD. F! tar väljare av V och MP, S förlorar väljare till SD och går till höger ideologiskt. FP går från någon slags socialliberal mitt-position till en mer högerorienterad och mer konservativ position. M håller sig till höger men tar ett stort kliv från "progressiv" (tänk Paul Ryan) till konservativ (tänk Sarah Palin). C ligger kanske lite för långt till höger relativt M, i alla fall deras första position, men de har i alla fall gått från konservativt bondeparti till att vilja reppa nyliberalt. SD ligger stabilt på en konservativ position, och snor väljare från så gott som alla andra. M drömmer om att sno tillbaka väljare från SD, i och med att man går från progressiv till konservativ.

En synnerligen simpel karta över partierna och deras väljare. Källa: Gut feeling.
Det modellen ljuger om är bland annat att M skulle varit så förbaskat progressiva förr i världen. Det är väl snarast bara de senast 6-8 åren som moderaterna från centralt håll försökt odla denna bild. Ute i kommunerna är det så klart samla gamma rasse-phat cats och ultrakonservativa brukspatroner som alltid har suttit på tronen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar