Antropofagi

torsdag 20 november 2014

TTIP och dödsmedelsproducenterna

Ett av de största kapitalistiska folkmorden som pågår just nu är ohälsa via kost. Dagens ETC i morse gav lite klass-perspektiv på vad som ofta kallas "välfärdens pris" – nej, det är inte rika som drabbas, och det är inte ens rika länder. Stroke kryper ner i åldrarna bland personer utan högre utbildning, diabetes ökar lavinartat i utvecklingsländer. Läskföretagen riktar sin reklam mot fattiga.

Dead Prez har så klart varit klara över detta långe: Hela RBG Fitclub-projektet handlar om att lyfta POCs i USA ur ohälsa. stic.mans The Workout ger kostråd, träningsråd, och råd om hur man blir nykter. På Information Age breder DPZ ut sig om slaveriets sista utpost, den dåliga maten:

Scar Strangled Banner by Dead Prez on Grooveshark[Uppdatering: Här var tidigare inbäddat Dead Prez' Scar Strangled Banner. Innan Grooveshark släcktes ned.]
Slavery is over cousin
But then at lunch it wasn’t
If food is the last plantation
Then I’m Harriet Tubman

― “Scar Strangled Banner” by Dead Prez
(Harriet Tubman var det närmaste vi kommer en hjälte här i världen – en slavättling som ägnade sin livsgärning åt att frita slavar i 1800-talets USA.)

Plockar du upp dagens Dagens ETC ser du snart det rimliga i att beskatta exempelvis läsk högre pga. dess stora onyttighet. Strategin har implementerats i Mexico, och gett snabba resultat i form av minskad konsumtion.

Vad, frågar sig Antropofagi, för betydelse kan "frihandelsavtalet" TTIP ha för en sådan här strategi? TTIP hade möjliggjort för exempelvis Coca Cola att stämma exempelvis Sverige för utebliven vinst, skulle vi av folkhälso-relaterade skäl försöka begränsa läskkonsumtionen. TTIP säger att företagens vinst är överordnat exempelvis folkhälsa och demokrati.

När höger-gökarna klagar på klasshat, dvs. att vänster-vännerna hejtar på phat catsen, då glömmer/negligerar höger-gökarna att ett krig redan bedrivs mot de lägre klasserna. Människors liv spills över läskföretags vinster. Idag har tobaksbolagens ondska blivit mer eller mindre legitim att diskutera – kan vi inte hålla oss lite neutrala till sanningen och erkänna att läskjättarna med flera livdödsmedels-producenter skiter i människorna?

Kapitalism funkar inte, om man strävar mot en god värld för flertalet. Vi måste försöka styra en smula. Beskatta lärre-blarre, förbjuda reklam, subventionera hälsosam mat, och framförallt hålla företagen ansvariga för den skit de orsakar.

Det vi inte ska göra är att stifta lagar för att storföretagen ska kunna åsidosätta demokratiska beslut fattade av folkhälso-hänsyn.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar