Antropofagi

onsdag 3 maj 2017

Jag försöker i alla fall förstå

Antropofagi slökollar Aktuellt. Moderaterna presenterar sina "nya" förslag. Skattesänkningar på 22 miljarder samt hårdare regler i bidragssystemet. Arbetslinjen.

"Det ska löna sig att gå från bidrag till arbete", säger AKB.

Några andra förslag från (m)? Enkla jobb. Dvs., arbeten med lägre löner.

Men... Det ska ju löna sig att gå från bidrag till arbete. Right?

***

Antropofagi har ofta svårt att relatera till borgarnas världsbild. De pratar om att det ska löna sig att arbeta, men inte löna sig att gå på bidrag. Som om så icke var fallet. Vad är det jag inte förstår?

Så inser jag plötsligt vilken inferentiell distans som funnits att tillryggalägga.

I Antropofagis verklighet finns det fattigdom i arbetslöshet. Eller materiell göttma i arbetsliv. På gott och ont, givetvis; det är ingenting som säger att arbete skulle vara den optimala fördelningsmetoden by default.

I AKB:s och moderaternas verklighet finns det fattigdom i arbetslöshet (incitament). Eller fattigdom i arbetslivet (enkla jobb). Fattigdom som fattigdom liksom.

Jag ser, så att säga, en låg nivå och en hög nivå. Moderaterna vill sänka den höga nivån, men bibehålla eller helst öka skillnaden mellan de två nivåerna. Då måste de ju sänka den låga nivån, ännu lägre.

(Relaterat, om arbetslöshet: Hur ska vi arbetslösa det; fler hjul, mindre snurr; Relaterat, om borgarparadoxer: Femtusentrettiåtta; Higgspartikeln; cirkulärt resonemang. Och allting om Arbete.)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar