Antropofagi

lördag 16 februari 2019

Bois in the hood

"Hej Karin [Bois]! 
Läser med stor behållning om din augustprisvinnande europeiska familj. Det slår mig att - analogt med undanträngnings- kontra blandningshypotesen vad gäller neandertalarnas försvinnande - så verkar det som att jordbrukarna från Turkiet/Syrien, och för den delen indoeuropéerna/stäppfolken, tränger undan befintliga jägarsamlare. Detta alltså snarare än att det sker ngn slags 'memetisk evolution' där idéer sprids och anammas av olika människor. Så, jag tolkar din bok som att idéer och DNA-molekyler är tätare förknippade än vi kanske antar, i alla fall historiskt. Är detta ett rimligt sätt att förstå forskningen, eller gör jag mig till någon slags strawman-'migrationist' då? 
Alltså: Jag tolkar det som att jordbrukarna - människorna, ersatte jägarna - människorna; snarare än att jordbruket ersatte jakten. (Exempelvis.) Sedvänjor är förknippade med folk, och folk överger inte sina sedvänjor utan vidare. 
Om du har någon kommentar eller reflektion på detta skulle jag vara oändligt tacksam. Hur som helst stort tack för en fin bok! 
Vänliga hälsningar [Antropofagi]"
***

Detta mail skickades i maj 2018, i samband med att följande installationer föddes på Antropofagi-bloggen: Memetisk evolution = Folkmord?Under bronsåldern swajpade man hällristningar.

Något svar har inte inkommit från Bois, och tiden är förmodligen mogen att ta frågeställningen vidare till andra experter med mer tid för korrespondens. Efter lite back-and-forth får jag följande svar från professor Arne Jarrick vid Centre for the Study of Cultural Evolution:
"Hej [Antropofagi]

Det här svaret fick jag från min vän och kollega, Kerstin Lidén, professor i laborativ arkeologi: 'Vi har inte tillräckligt med data för att kunna säga det ena eller det andra. Vad vi vet är att det, precis som med Neanderthalmänniskan och anatomiskt modern människa, finns belägg för genetisk blandning mellan tidiga jordbrukare och jägare/samlare. Vi vet också att jordbrukare och jägare/samlare lever parallellt på Öland i mer än 1000 år.'

Vänligen,
Arne"
Delvis en slags "vi-vet-att-vi-inte-vet"-svar, således. Indikationerna pekar dock på att det sker en genetisk blandning, men en memetisk undanträngning. Kan, men behöver inte, kombineras med folkmord. Eller vad säger danska experter?
"Hej Antropofagi,

Nu har jeg ikke læst Karins bog, men videnskaben i dag peger i retning af at jordbrug blev spredt af mennesker, som slog sig ned i jægernes territorium. Ideernes spredning var en modreaktion mod 1900-1950’ernes kulturspredningsteorier, hvor alle kulturelle skift blev beskrevet som et nyt indvandrende folk. Med de nye naturvidenskabelige metoder er vi tilbage ved de gamle indvandringsteorier. Men jeg tror sandheden findes et sted midt i mellem. Der har ikke været tale om total udslettelse af eller fortrængning af folk, men måske nærmere mindre grupper af bønder, som slog sig ned på jorde, som jægerne ikke benyttede. Måske blandede de sig herfra og udviklede sin egen særegne kultur.

MH Jeanette Varberg
Museumsinspektør / Curator"
Gyllene medelväg, således. I like it. Alltid det rimligaste sättet att avsluta en debatt på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar