Antropofagi

tisdag 19 februari 2019

Nakenråttor och kost

Det sägs ju att nakenråttor inte får cancer. T.ex. Dagens Medicin menar att det är "nakenråttans fibroblaster, en typ av bindvävceller, tillverkar högmolekylär hyaluronsyra som effektivt hindrar tumörtillväxt".

Samtidigt noterar jag teorier om att lägre kaloriintag också - kanske - hämmar cancer. Jag vet inte exakt hur detta relaterar till de biologiska skal-lagarna, antal hjärtslag per livstid, och ämnesomsättning. Men det finns i alla fall studier som pekar på att möss som lever nära svältgränsen.

Det är ju på det viset, att nakenråttan lever i eusociala samhällen, likt insekter. Your avarage nakenråtta är en "docile worker", som en arbetsmyra, som inte får möjlighet att producera egen avkomma. Arbetar-råttorna hålls på en strikt diet. Drottningen och de befruktande hanarna får frossa. (Källa på det.)

Ibland får en arbetar-råtta möjlighet att sneaka till sig lite extra kalorier. Den blir större och starkare och bildar testosteron. Den flyr till sist samhället och söker upp en nakenråttsdrottning med vilken den bildar ett nytt samhälle. Min tidigare redogörelse lyder:
"Hur funkar det att se ut som en penis och leva i ett matriarkat? Vissa individer får nog av att vara infertila, självuppoffrande arbetare, och söker alternativa vägar för att starta något eget. Då och då dyker det upp en hane som, illojalt mot gruppen, stjäl mat ur kolonins matförrådet. Genom att öka sin tillväxt kommer hormon-produktionen igång, och hanen blir fertil. För att undvika incest – alla i kolonin har ju samma mamma – lämnar den tjuvaktige hanen samhället och ger sig ut i öknen.

Efter en förmodligen väldigt strapatsrik vandring hittar den fertila hanen fram till en annan koloni. De befintliga invånarna försöker kasta ut hanen, men i och med sitt mat-tjuvande är den större och starkare än andra nakenråttor. I en fruktansvärd underjordisk kamp

(tänk er, vildsinta penisar under jorden, huggtänder som blänker, råttansikte mot råttansikte med ingenstans att ta vägen – 'You shall not pass!' väser rivalen framför, ett par huggtänder nafsar dig i baktassarna)

kämpar sig inkräktaren fram genom kolonin tills han hittar drottningens gemak. Lite som i Super Mario får vår hjälte äntligen lägga ögonen på prinsessan, men ack – sista bossen är också där! Den befintliga fertila hanen vill inte bli ersatt av en ny, och kämpar tills sista blodsdroppen för att få behålla sin position som hov-hora. Vår hjälte vinner självklart även denna slutgiltiga tvekamp, och får sedan befrukta den mycket pilska drottningen. Vips så är vår nakenråtta anfader till nästa generation i den nya kolonin."
Så, jag bildar mig av dessa datapunkter en ny hypotes. Kan det vara så att nakenråttor så ofta lever när svältgränsen, att det är denna låg-kalori-livsstil som gör att de sällan eller aldrig får cancer?

Fibroplast-modellen, som jag tyvärr inte förstår pga. bristande teknisk kompetens, kanske kan vara en slags mekanistisk förklaring som inte utesluter eller utesluts av låg-kalori-hypotesen. Dvs., att lågt kaloriintag kanske leder till tillverkning av högmolekylär hyaluronsyra.

Jag kastar nu ut frågan i Internetz-rymden: Är det någon smart själ som kan dundra in och punktera mina korkade spekulationer medelst lite straight fäctz?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar