Antropofagi

tisdag 5 januari 2021

Allt för den här gången

I ett avsnitt av the Mindscape Podcast nyligen, nämner Joseph Henrich att "WEIRD people" - dvs. människor som är Western, Educated, Industrialized, Rich, och Democratic - är mindre konformistiska i Solomon Ash's Conformity Experiment, än vad människor från andra kulturer tenderar att vara. Henrich hänför WEIRD-kulturens utveckling till Katolska kyrkans upphävande av kusinäktenskap...

...vilket lirar rätt jä'la bra med Antropofagis besynnerligt uttryckta spaning om att minskad inavel torde ge konvergerande Truth och Fitness à la FBT och därmed ge upphov till en individualiserad epistemologi och en upplysningstanke baserad på veridical perception och direkt observation. Eftersom att inclusive fitness blir mindre viktigt när släktskapskoefficienten minskar visavi dina nära. (Bakgrund: Jesus Christersson och FBT.)

Och det var allt för den här gången.

***

[Uppdatering: Det var inte alls allt för den där gången. Här kommer lite mer:

Henrichs idé handlar inte - så vitt jag kan bedöma utifrån podden ifråga - om att människopopulationer med lägre grad av inavel skulle ha hunnit evolvera på något intressant sätt rent genetiskt. Jesus Christersson, däremot, experimenterar på en helt annan tidsskala, och kanske med helt andra organismer än Henrich. Henrich håller till godo med historiska exempel. Christersson har helt andra verktyg till sitt förfogande.

Så det som lirar rätt jä'la bra är analogin. Henrich dealar med kulturell evolution, vilket egentligen kan betraktas som en slags historievetenskap och/eller idéhistorisk disciplin. Med lite mer selektions-perspektiv och kopplingar till det mänskliga psykets beskaffenhet.

Så, de kulturella institutioner som Henrich beskriver är i någon mening analoga till Christerssons experiment, men verkar endast på en kulturell evolutions-nivå, inte på en genetisk evolutionsnivå.

Mer om detta vid senare tillfälle troligen.

Uppdatering 2: Se här.]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar