Antropofagi

måndag 11 oktober 2021

Kina: Illegal narkotikaekonomi men inga våldsamheter

Antropofagi och affilierade internet-rappare har länge argumenterat för att narkotikamarknaden skapar ett avsevärt selektionstryck för skjutvapenvåld och organiserad brottslighet. Det har nu, under läsningen av intressanta Fentanyl, Inc., kommit till min kännedom att den kinesiska svarta narkotikamarknaden är helt icke-våldsam. Det är bara massa chilla kinesiska kemister som kokar meth och fentanyl och så gott de kan smyger under radarn.


Eftersom vi kan tänka i termer av basin of attraction och kulturell evolution (dvs. i grund och botten sannolikheter) så behöver vi inte kullkasta idén att narkotikamarknaden borde regleras som ett motmedel mot gängvåldet. Vi inser bara att andra faktorer också är starkt bidragande, och att en svart narkotikaekonomi i sig inte är tillräckligt för att ge skjutvapenvåld. (Det visste vi förresten redan innan, eftersom Sverige haft en helt annan struktur på kriminaliteten tidigare, trots nolltolerans och gott om pundare och djonkare.) 

Den kinesiska Leviatan är klart mer närvarande, eller ska vi säga diaboliskt repressiv - det känns inte så kul att börja vifta med skjutvapen när staten utan att blinka avrättar bovar i kubik och kvadrat. Men det kan också finnas kulturella orsaker, som att det inte typiskt sett är MENA-uppväxta heders-klankrigare som driver affärsverksamheten i Kina.

Det är cocktailen "asylinvandring som selekterar för lägst utbildade + svindålig integrations-/assimilations-politik + segregationsförstärkande skol- och bostadspolitik" som, när det serveras på en silverbricka av oreglerad, svart narkotikaekonomi, blir giftig. Exemplet Kina för mig inte att förkasta den modellen, men visar dock "effektstorleken" på svart narkotikaekonomi: Det räcker inte för att skapa våldsamheter. Vi måste stoppa in lite specifikt kulturellt DNA också, för att skiten ska kunna evolvera till det som man i Norge idag kallar för "det svenska tillståndet."

***

Fentanyl, Inc. ger dessutom många goda argument till legalisering och reglering. Många som dör av fentanylöverdos idag vet inte ens att de tagit fentanyl, eftersom de mexikanska kartellerna använder fentanyl för att ge även heroin och kokain en extra kick. Många andra syntetiska droger, som Spice och andra cannabinoider, är dåligt studerade och innehållsförteckningen oftast skakig. Dessutom vill tydligen 90% av de som brukar syntetisk cannabis hellre bruka riktigt gräs, men det är inte lika lätt att få tag på lagligt och dessutom syns inte Spice etc. på pissprov. 

Överhuvudtaget skulle det vara väldigt bra med en stabil, seriös producent som verkade på en reglerad marknad med statlig översyn, via ett detaljhandelsmonopol. (Helst skulle producenten vara statlig också, för att minimera merförsäljnings-incitament.)

Jag har sagt det MÅNGA GÅNGER förut och jag säger det igen: Ett systembolag för weed, och då gärna specialavlade weed-former med lägre schizofrenirisk. Ett apotek för psykedeliska droger, och då gärna de trygga favoriterna som psilocybin och LSD. Och så sprutrum i hälso- sjukvården för heroin- (och kanske fentanyl-?) -brukarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar