Antropofagi

tisdag 25 februari 2020

Boffman

Men....

...eftersom Hoffman (här och här och här) tvingar oss att erinra oss om hur olika ding-an-sich är ding-für-mich - kanske till den grad att själva rumtiden bara är en egenskap i vår interface - så måste vi fråga oss - vad betyder det om varje möjlig värld har en egen rumtid? Betyder det att alla möjliga världar bara uppträder i våra medvetanden?

För, i så fall är ju slumpen en aspekt av vår upplevelse och okunskap, och inte bara såtillvida att vi inte vet vilken värld vi befinner oss i, utan också att de världar vi befinner oss i bara existerar i vår interface.

Det hela börja kokas ihop till en total sammanblandning av medvetandet och verkligheten. Vilket får mig att misstänka att jag bara lyckas tänkta på ding-für-mich, och aldrig ding-an-sich. För, jag vill ändå hålla fast vid det ontologiska postulatet - om än i sin svagaste form - att:
“There is a reality existing independently of our representation or awareness of it.”
Det verkar som att jag bara lyckas tänka i termer av rumtid, men att rumtiden inte är ding-an-sich.

Vilket i sin tur föranleder en liten digression: Var skulle alla dessa möjliga världar - om de inte kollapsar - dvs. om vi inte tror på en "epistemisk MWI", att MWI representerar vår osäkerhet om världens tillstånd på någon slags sannolikhetsdistribuerat, bayesiansk vis -  faktiskt existera?

Om de har en egen rumtid så existerar de inte så att säga bredvid varandra i någon slags multiversums- eller metaversums-rumtid. De bara existerar. Och i dem uppstår - kanske i deras innevånares interface - en rumtid.

Vilken i sin tur får mig att undra, om knock down argument mot Gud - "var fan tänker du dig att Gud finns egentligen? på ett moln?" - är precis så dumt i huvudet och provinsiellt som jag gissar att St. Augustinus skulle hävda. Det börjar mer och mer kännas som att Gud, om hen fanns, skulle kunna finnas någon annanstans än i rumtiden. (Obs - tror fortfarande inte på Gud, men är bara alltmer agnostisk om alltings beskaffenhet.)

Det kanske är så att det ontologiska postulatet är för greedy. Det kanske inte finns en reality oberoende av vår representation. Eller, i alla fall inte en reality som på något sätt motsvarar hur vi tycker att en verklighet ska se ut. Hoffman är inne på det, att kvantmekaniken i vissa tolkningar kan döda rumtiden, och att verkligheten då blir väsensskild från våra föreställningar. Hans nätverk av conscious systems känns mer rimlig med detta i åtanke.

Sammanfattning: Ju mer jag lär mig om kvantfysik, desto rimligare låter Hoffmans föreslagna lösning. För det verkar ju finnas egenskaper hos världen som beror på systemens representation av dem.

2 kommentarer:

  1. Drygt ett år trodde jag att mitt äktenskap var över efter en enorm kamp med min fru, hon tittade på mig i ögonen och sa att det var över mellan oss, jag var deprimerad i mer än en månad jag kunde inte göra någonting, jag kunde inte gå till mitt arbete heller. min fru flyttade ut och umgås med en annan man i en grannstad, jag bad om ursäkt och pratade förnuft i henne men hon skulle inte lyssna på mig längre. Jag älskar henne så mycket och vi hade två vackra barn tillsammans, jag vill ha henne tillbaka men jag visste inte hur möjligt det kommer att bli. Jag fortsätter söka överallt och söker råd och råd för äktenskap för att vinna tillbaka hennes kärlek. Jag har spenderat så mycket pengar på trollspelare att de alla misslyckades mig förrän nyligen, en vän till mig som heter Maria från USA, introducerade mig för en riktig magisk kärlek spellcaster Oduduwa från Afrikan nation. Jag har också läst bra kommentarer på bloggar om Oduduwas stora krafter för att återställa tillbaka kärlek och förtroende för äktenskap, få tillbaka förlorad kärlek och sluta skilja sig. Jag skickar e-postmeddelande till Oduduwa för att få tillbaka min fru hem. Jag tackar Oduduwa, en spirituell helare för att ha gett mig de verktyg och hjälp som jag behövde för att rädda mitt äktenskap. Två dagar senare efter spell lunch, ringde min fru på telefon för att be om ursäkt, hon kom tillbaka exakt som Oduduwa sa det. Idag är jag själv och fru, vi är glada i kärlek mer än någonsin tidigare, vi är tillbaka tillsammans som lycklig familj.
    Vilken underbar upplevelse att dela kärlek med min själsfrände. Oduduwa är den som gjorde detta möjligt med sin magiska kärleksstava som kan utföra följande magiska stavläkning och restaurering; ...
    * Love Spells Win-Back Ex-älskare
    - Tända ljus Kärleksförtroll för att föra tillbaka ex make / return ex fru
    - Honey Spell för att sluta fuska och sluta ligga i ett förhållande
    - Fred Love Spell för att få tillbaka Förtroende för din relation
    - Stavekrafter om du vill föda ditt eget barn
    - Vit magisk trollformulering för att stoppa skilsmässa / separationsformulär.
    - röda ljusstakar stavar för att betala tillbaka pengar som någon äger dig
    - Goog-luck spell spell.
    - stavning för att få snabb jobbfrämjande på kontoret.
    - Examinationsframgång Stava.
    - Traditionella örter och rötter för att bota cancersjukdomar och botas mot HIV / AIDS
    Dr.oduduwa personlig på en kommunikationskanal via; dr.oduduwaspellcaster@gmail.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Bektesh!

      Det gläder mig att du vill dela med dig av dina upplevelser, direkt relaterade som de är till blogginläggets sakinnehåll.

      Trollspelare är alltid bara ett första steg. Att du faktiskt hittar en spelare som löser ditt och din frus problem gör mig i ärligheten namn förvånad. Min erfarenhet är att trollspelare främst krattar manegen för tyngre åtgärder. Men, å andra sidan kanske du och din fru saknar själsligt djup. Om man är kretin kan en enkel spelare vara tillräcklig. Det betyder att du inte har kapaciteten att uppleva de högre - men mer svåråtgärdade - känslotillstånden som vi högvördiga tampas med till dagligdags. Ursäkta om jag låter snitsig - min mening är att förminska dig.

      Just Oduduwa har jag inte tidigare stött på. Men, som kvantmekaniken stipulerar, så är "kärleksstava" bara en annan superposition för vanlig stava. Genom att observera stava tvingar du så att säga kvantat att tillkännage sin position - som kan vara en annan än den uppmätta, och detta gäller även dess spinn - varpå en kärleksstava (eller, märk väl, hatstava!!!) kan uppenbara sig. Det är således ett riskfyllt projekt, men om man ingenting har att förlora är det förmodligen värt all ansträngning. (Du verkar svag - det är klokt att välja mellan Lyckan eller Döden hellre än att dväljas i ett mediokert mellanläge.)

      Love Spells Win-Back är känt sedan Bohrs dagar. Emellertid verkar det som att den danske fysikern underskattade i vilken utsträckning vi måste tolka fenomenet bokstavstroget. Bohr var en karismatisk talare men en usel stilist, och förmodligen kan hans inflytande ha skadat den teoretiska fysikens utveckling i upp till tre decennier efter att han gick bort i Köpenhamn på 60-talet. Oppenheimer ska ha dansat på hans grav och skrikit - "who is gonna win-back ex-älskare now huh?!". Det är okänt om han också skrek "filthy Danish pig", men vem vet.

      Ett råd som jag kan ge dig - baserat på den teoretiske fysikern David Deutschs traktat om analöppningens icke-vaginalitet - är att du bör undvika stavekrafter. Att du - om jag tolkar dig rätt som man - det finns kvinnor och män! - skulle föda ditt eget barn verkar som en sammanfallande vågfunktion rakt i röven. Skärpning.

      Många av oss - Gödel inte minst - kommer att uppskatta meta-uppslaget i din Goog-luck-relaterade verksamhet. Jag syftar givetvis på din "spell spell". En spell för spells kan aldrig bevisas vara sant, inom det system av regler som spellen härletts ur - enligt samma spell. Det jag menar är att spell spell ger upphov till infinit regress. Det passar tyvärr bra med nästa punkt som jag vill ge uttryck för.

      Jobbfrämjande liksom Röda ljusstavar för att betala tillbaka pengar kan vara lockande i ett lokalt system som plågas av evig entropiökning. Det är emellertid riskfyllt att motsätta sig de kosmologiska teorier som framför andra bär sannolikhetens prägel. Om du anar att entopislukande svarta hål - små områden av oändligt tät massa, där rumtidens kurvatur uppgår till en singularitet - kan föranleda storleksordningar större exporter av entropi, så kan du med säkerhet anta att ett paradis ligger inom räckhåll - ett tillstånd av så låg entropi att hela jävla världen är som en blombukett. Smaskig och stinkande.

      Jag mailar hur som helt gärna in en beställning på örtextrakt för att bota lite Covid-19 som jag ådragit mig på mina resor i Afrika. Jag trodde att jag kunde ligga med en oskulds-albino för att botas, men istället råkade jag skjuta hela statsapparaten i sank genom att överbelägga Nigerias enda sjukvårdsplats.

      Vänliga hälsningar, Antropofagi

      Radera