Antropofagi

tisdag 14 september 2021

Hatar sociologer alltså

Nu när vi etablerat att religionssociologer är idioter kan vi också förstå vad som är fel på den svenska debatten om invandring och segregation. Det förekommer uppfattningar om att främmande kulturer fuckar upp Sverige, och det förekommer uppfattningar om att Dödspatrullen och Shottaz fan inte alls är skolboksexempel på somalisk kultur. På typiskt slappt sociologisk manér myntar folk begrepp som "mellanförskap" och liknande. Det är inte tillräckligt exakt, mina smutsiga vänner, det är fan sociologi-deg. (Relaterat om sociologi-deg: Nyttan av underkastelsen; den rödaste rosen; alla måste fatta; vägskälet.)

Det här med våldsspiraler och skit. Det är ju inte så att invandring förklarar den svenska utvecklingen, även om typen av invandring i kombination med den svenska arbetsmarknaden, svenska modellen och svenska kulturen förklarar ganska mycket.

Men, framförallt är det fel av sociologhororna att säga att kultur förklarar eller inte förklarar. Återigen har de fel, dessa jävlar.

För att: Visst är det subkulturer som uppstår i förorterna, på en stabil platta av svart narkotikaekonomi etcetera. Vilka kulturell-evolutionära pathways som är öppna bestäms till stor del av ingångsvärdena. Det är selektionstrycken som bestämmer vilka kulturer som kommer att selekteras för, men artbildningen bestäms av vilka memes vi stoppar in från början. Vi kan fylla ett ghetto med japaner och vapen och knark och de kommer skapa ett jävla mönstersamhälle. Stoppar vi in lite klankultur och islamism istället så kommer andra evolutionära pathways ligga öppna. Vi kan ju tänka oss att det är delta-mutationen som vi oroar oss för, men det är ändå så att delta-mutationen är sprungen ur standard-coviden. Vi kan kalla det exaption - 'Ndrangheta bygger på släktskapsintensiva institutioner, men inte alla släktskapsintensiva grupper blir till maffia.

Problemet är så att säga inte inte att vi tar emot främmande kulturer. Ty deras respektive kulturella adaptioner är utgångsläget för den kulturella evolutionen. Men, det är selektionstrycken - enligt detta - som bestämmer utfallet i slutänden. Hur/uvida antisociala beteenden straffas eller premieras; kostnader och risker som rättssystemet bestämmer; alternativkostnader i termer av potentiella fitness-payoffs på ordinarie arbetsmarknad (antimimesis); och hur mycket cash och status narkotikaekonomin erbjuder, samt vilka våldsyttringar konkurrensen på denna svarta marknad selekterar för.

Kulturellevolutionärspelteori äger sociologi alla dagar! Jävla idioter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar