Antropofagi

måndag 30 oktober 2017

Din käpp i ekorrhjulet - Mylingen och andra döda barn

På tal om zombier så kan det vara på sin plats att återuppväcka blogg-serien Din käpp i ekorrhjulet. Och, då kan det vara på sin plats att göra det medelst ett odött väsen. Hepp!
 
***
 
 
Mylingen är ett odött barn, som dräpts i lönndom av sin moder före dopet, för att dölja den skamliga akt som gett upphov till graviditeten ifråga. Rent etymologiskt är ordet "Myling" besläktat med "myrding" och "mörding" vilket i sin tur härleds från "mörda", vilket känns rimligt.
 
Mylingen är inte sällan lack för att den inte har något namn. Den kan också vilja amma, och sägner berättar om hur den ammat sin biologiska moder till döds. Mylingen kan hanteras genom att den ges ett namn, eller genom att dess lilla barnkropp hittas och begravs.
 
***
 
Max Anderssons Container innehåller en rad av tecknarens bästa och vidrigaste serier. En av dessa är Pixy - det aborterade fostret. Inte minst inledningssidan är mäktig, där två älskande kroppar löpande deformeras av akten, tills en inser att det är uppblåsbara preventivmedelsdärkter som försöker ha ihop det.
 
 
Pixy har ett namn, men hemsöker ändock sina stackars föräldrar. Pixy är dock en levnadsglad (dödsglad?) myling: Han super och svär som ingen annan, och driver sin mamma till självmordets rand med oändliga telefonsamtal där han tvingar henne att läsa sagor för honom medans han krökar.
 
***
 
En lite mer seriös not: Änglamakerska var en grej. Innan den där götta sexualupplysningen och den där goa abortlagstiftningen var det nämligen inte ovanligt att inte minst unga pigor och annat kvinnligt tjänstefolk blev befruktade av manliga uppdragsgivare. Skammen!
 
Implikationerna av att få barn utanför äktenskapet kunde bli fruktansvärda. Arbeta var det sannolikt inte tal om - vem villa anställa en sköka i köket? Då detta var tiden innan välfärd existerade, kunde svält och död bli naturliga följder, eller möjligen horhuset. (Som fö. var under statlig kontroll.)
 
Social stigmatisering var en annan faktor. Minst en släkthistoria från min egen familj handlar om en kvinna som läts föda och dö i snön utanför föräldrarnas hus. De förbarmade sig över barnet, som räddades in och uppfostrades. Men sin dotter lät de dö. Gravid! Ogift! Desperate times call for desperate measures, liksom
 
En lösning på ett oönskat barn kunde vara att gå igenom graviditeten i hemlighet, föda barnet, och sedan lämna bort det till en änglamakerska. Änglamakerskan var en kvinna som arbetade med att mörda, t.ex. dränka, barn. För att kringgå brottsbalken avlivades barnen dock oftas "av misstag", dvs. inte omedelbart utan genom utdragen svält och misshandel.
 
Wikipedia skriver att det är svårbedömt hur utbrett fenomenet änglamakerska faktiskt var:
 
"Det låga antalet rättsfall där änglamakerskor stod åtalade kan tyda på att myndigheterna inte betraktade brotten som så allvarliga. Läkaren Richard Wavrinsky, som vid slutet av 1800-talet inspekterade 160 fosterfamiljer, påvisade sex säkra fall av änglamakeri. Övriga dödsfall som Wavrinsky undersökte härledde han till orsaker som fattigdom, usla sanitära förhållanden eller okunskap kring barnavård. Möjligen var änglamakeri en viktig orsak till den höga dödligheten bland barn födda utom äktenskapet. Så sent som på 1930-talet blev en änglamakerska i Stockholm åtalad och dömd för sin verksamhet. Den sista änglamakerskan som blev dömd till döden i Sverige (för mord på sammanlagt åtta fosterbarn) var Hilda Nilsson. Hon dömdes 1917."

Kuriosa i sammanhanget är att Nils Poppe lämnades att dö hos en änglamakerska, men att han dock räddades efter att ha överlevt två år på en diet av enbart bröd och öl. Inte undra på att det sedermera blev en del semlor och ägg!
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar