Antropofagi

onsdag 25 oktober 2017

Jag hoppas att jag sparkar in öppna dörrar här

Efter sådant här anti-godhets-signalerande, samt lite tådopp i våldtäktskultursfrågan, noterar jag att Dagens ETC inte slutat leverera relativiseringar. Behold: "Dags att erkänna: Tafsande är del av den svenska kulturen". Det skrivs:
 
"[...] Den senaste tidens berättelser som strömmat in i samband med Metoo-rörelsen visar sorgligt nog att majoriteten av kvinnorna någon gång blivit utsatta för någon form av övergrepp eller trakasserier.

Den som har velat lyssna har kunnat höra att kvinnor och tjejer alltid har vittnat om övergreppen. Men sällan har berättelserna hörsammats som nu.

[...]

För det finns ett mönster. De senaste åren har sexuella trakasserier kopplats ihop med invandring och utnyttjats i politiska syften, oftast av personer som på olika sätt vill begränsa invandringen. Att tafsa och inte respektera kvinnor har kopplats till människor som har en annan kultur än svensk eller västerländsk.

Ta Köln som exempel.

Under nyårsfirandet i den tyska staden Köln 2016 anmälde flera kvinnor att de blivit utsatta för överfall, tafsande och rån. I åratal har tyska kvinnoorganisationer debatterat problem med tafsande under festivaler där fulla män i grupp utgjort ett problem. Och samma organisationer har under många år velat se en lagförändring vad gäller våldtäkt. Men intresset från politiskt håll har varit svalt.

Tills Köln inträffade. Då blev det en världsnyhet och händelserna hamnade i fokus. Till stor del berodde det på omfattningen av överfall och att attackerna mot kvinnor verkade vara samordnade, men framför allt för att förövarna i huvudsak uppgavs ha varit utlandsfödda män från Mellanöstern och Nordafrika
."
 
Kontentan: Sexualbrott ett lika stort problem i Sverige som i Mellanöstern.
 
***
 
Här skulle man kunna tro att Kairo är världens tredje farligaste stad för kvinnor som ogillar sexuellt våld. Men, undersökningen gäller faktiskt megastäder, och sist jag kollade var Stockholm en by och Arlanda mindre än Kastrup.
 
Dock - en farlig stad för kvinnor som ogillar sexuellt våld är det.
 
Men...
 
 
Gissa var det är fuuuullt med sexuellt våld, änna? Jojo. I Sverige, i Sverige.
 
Källan lägger dock till:
 
"Despite having some of the worst statistics on reported sexual violence, progressive views toward women and equality in Sweden make it among the best countries for women, according to perception."
 
Men, perception?
 
Vad ska man tro.
 
Men det där med taharrush då? Som jag har tjötat lite om nyligen?
 
Tja. Enligt Viralgranskaren på Metro "inte en våldtäktslek som har kommit till Sverige".
 
***
 
I alla fall, det verkar vara lite lättare att anmäla sexuellt våld i Sverige än t.ex. i Egypten. Amnesty tycker det i alla fall:
 
"'Verkligheten för kvinnor och flickor i Egypten är att det fysiska och sexuella våldet är ständigt närvarande. I hemmet utsätts många för misshandel, övergrepp och annan aggressivitet från såväl maken som andra släktingar. I offentligheten är de föremål för sexuella trakasserier och riskerar att attackeras av folkmassor. Dessutom faller de ofta offer för statstjänstemäns våld', säger Hassiba Hadj Sahraoui, biträdande chef för Amnestys Mellanösternavdelning."
 
Och för ett tag sedan var det snack om att flera länder i Mellanöstern ska upphäva "en lag som låter våldtäktsmän slippa straff om de gifter sig med sitt offer." Enligt Sydsvenskan.
 
Då vill man inte anmäla kanske liksom, vilket skulle förklara kartan ovan där Sverige sticker ut en smula. (Dessutom skiljer sig rimligen definitionerna av olika brottsrubriceringar åt mellan länder.)
 
***
 

"I artiklar på högerextrema sajter beskrivs 'taharrush gamea' som en våldtäktslek. På en sajt skriver man att leken går ut på att 'en stor grupp arabiska män omringar sitt offer, för det mesta en västerländsk kvinna eller en kvinna som klär sig västerländskt, för att därefter utsätta henne för sexuella övergrepp'.

Viralgranskaren har frågat Noora Flinkman, som jobbar på organisationen Harassmap i Egypten, och Senni Jyrkiäinen, forskare som studerar könsrelationer i Egypten vid Helsingfors universitet, om saken.

Är det en våldtäktslek?

'Nej, det är inte en lek, det är orden för trakasserier i grupp', säger Senni Jyrkiäinen
."
 
Jaha, shit! Då är det inte så mycket sexuellt våld i Egypten ändå?
 
Vidare:
 
"I artikeln står det att det är riktat specifikt mot västerländska kvinnor eller kvinnor som klär sig västerländskt – hur är det med det?

– I Egypten är det absolut inte sant. Västerländska medier skrev mycket om de två kvinnliga journalisterna som attackerades på Tahrir-torget...
"
 
Aha! Gött! Lugnt!
 
"...men hundratals egyptiska kvinnor blev utsatta på samma sätt på torget, säger Noora Flinkman."
 
Oj. Nej. Knas.
 
"Egypten har haft stora problem med att kvinnor blir sexuellt trakasserade, särskilt i de stora städerna.

– När du går på gatan med dina väninnor så kan män kommentera eller göra små ljud bakom ryggen på er. Ibland i folksamlingar kan folk tafsa och det finns en särskild vagn för kvinnor på tunnelbanan, berättar Senni Jyrkiä
."
 
***
 
Okej, vad fan vill Viralgranskaren egentligen? Det verkar ju onekligen som att Egypten och Kairo har sjuka problem med sexuellt våld och fenomenet taharrush. Försöker de, eller försöker de inte, låtsas som motsatsen?
 
Måhända har vissa påstått att taharrush är någon... "panerat"? Men det är väl fanemig skitsamma i sammanhanget. Om det förekommer ett sådant fenomen är det förmodligen illa nog. Planerat eller ej.
 
Och vad fan vill Dagens ETC? Kanske är det inte alls rasistiska föreställningar bakom att människor reagerar mot massövergrepp i taharrush-stil. Kanske är det bara gammal hederlig feminism?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar