Antropofagi

tisdag 20 oktober 2020

The proppen is gådd

(Bakgrund: Legalisera prostitution kanske inte hela lösningen på #metoo; liberalism är för män; hypotes avseende sexrecession; En varg söker sin podd söker sitt Schellings' fenceSwajpade hällristningar; ofrivillig barnlöshet; barnlöshet del 2relationsrådgivning; Frågan på vilken människolivet är ett svar, kapitel 4; Den rödaste rosen slår ut.)

Lisa Magnusson skriver i DN om att kvinnor förlorar på den sexuella frigörelsen, eftersom männen nu inte vill "förbinda sig, inte binda sig". Det verkar som att hela världen plötsligt blivit särartsfeminister igen. Var det för att alla fick barn? Eller var det för att kvinnorna fick allt som männen hade, och ändå inte blev lyckliga?

Vi riktar in oss på det senare. Nå, först: Det var idiotiskt att tro att ni skulle bli lyckliga, även om vi antar att likhetsfeminismens antaganden är korrekta. (Det är de inte.) Dum-feminister agerar som om kvinnor i alla tider varit utsatta, och män i alla tider inte varit det. Sanningen är givetvis att de allra flesta människor haft det fruktansvärt dåligt i alla tider, tills modern medicin och ekonomisk tillväxt gjorde entré för något sekel sedan. Även de rikaste individer har levat under primitiva förhållanden, med våra dagars mått mätt, och även bortsett från det så har den övervägande majoriteten inte varit "de rikaste individer". Män har dödats och torterats och svultit och dukat under i pesten och förslavats och ätits av rovdjur, etcetera. Det är en fet jävla myt att män har haft det bra på kvinnors bekostnad. Ingen har haft det bra. Inte med våra dagars mått mätt. Och endast en försvinnande liten andel av mänskligheten har haft det bra, ens med sin samtids mått mätt. Få har överhuvudtaget mått mätt. De har mått illa. Och varit hungriga.

Nå, sen: Det är idiotiskt att tro att en gris blir lycklig för att vi klär den i kostym och sätter den på ett kontor. Eller att en ekorre blir lycklig för att vi ger den snorkel och simfötter. Olika typer av organismer har olika nyttofunktioner, och eftersom män och kvinnor i genomsnitt är olika på en mängd betydelsefulla sätt, så kommer kvinnor inte bli lyckliga av att få möjlighet - eller ännu mindre, av att tvingas till - att leva som män. Om vi då alltså antar att män ändå verkligen har optimerat, och lever exakt så som de själva vill. (Detta kan troligen problematiseras.) PI-modellen, exempelvis, ger oss att män ska vilja befrukta så många som möjligt, medan kvinnor ska vilja välja väl vem som tillåts befrukta dem. En del av den nyttofunktionen är att välja någon som kommer att investera i den gemensamma avkomman.

Att Sveriges mest gångbara kryptoreaktionära publika intellektuelle - Liv Strömqvist - nu dragit ur proppen, innebär att förment feministiska debattörer nu kommer att rasa efter som en jävla lavin. Det är som när Löfvén säger att invandring kan kopplas till integration kan kopplas till kriminalitet - det blir en samordnande signal som får alla människor att plötsligt våga säga vad de tänker i en viss given fråga.

Tyvärr kommer nog inte debattörerna våga lämna sitt vetenskapsteoretiska paraply. Troligen kommer de stanna inom den trygga och tekniskt (om ej socialt) lättmanövrerade socialkonstruktivismen. Vägra bita i kulan och stava ut exempelvis den nämnda PI-modellen. Skulle man kunna gå till botten med tankefelen, istället för att bara ändra sig i en trängande fråga i taget, så skulle man kunna bena ut en mer korrekt och koherent världsbild över hela brädet på en gång. Men så blir troligen icke fallet.

Problemet med den uteblivna analysen är att följden kommer bli att bortskämda millenial-tjejer kommer att vända i enskilda frågor där det gynnar dem själva. Mark my words: De kommer att hävda sin rätt till männens PI - utan att förstå att det måste röra sig om en ömsesidig överenskommelse. De kommer att hävda sin rätt till att slippa arbeta, och ändå fortsätta hävda sin rätt till lika utfall. De kommer att vilja ha allt, men offra inget. Och i spåren av #metoo-justisen är det bara Alexander Bard som vågar tala klarspråk om att prinsessorna på ärten kanske istället borde växa upp och sluta böla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar