Antropofagi

tisdag 16 september 2014

Borgar-paradoxer kapitel femtusentrettiåtta

Antropofagi anser att högern gynnat extremhögern på en rad olika sätt. Det främsta exemplet anser Antropofagi är Reinfeldts "flyktingmottagande vs välfärd"-tal. Vad Reines egentliga avsikt var spelar ingen roll – att SD har använt hans uttalande i sin valspurt visar hur fördelaktigt det varit för rassarna.

Från högerhåll hörs då motargumentet att man inte kan lasta moderaterna för SD-väljarnas stora idioti – det är deras eget ansvar vad de röstar på. Här ser Antropofagi att man bör skilja på försvar och förklaring, något som jag ofta anfört. Moralism når inte hela vägen, kanske inte någon stans alls. Jämför med bilbrännarna i Husby – det viktiga är att identifiera orsakerna till det beteende vi inte gillar, för att kunna angripa dessa orsaker. Att säga till SD-väljarna att de är dumma i huvudet löser förmodligen ingenting – att stoppa den växande ojämlikheten i Sverige kanske dock löser nånting. Det är i alla fall Antropofagis övertygelse.

Från högerhåll kommer också åsikten att vänsterns verklighetsbeskrivning har gynnat SD. Genom att berätta om ökande ojämlikhet, sämre villkor för arbetslösa och utförsäkrade, ökande fattigdom etc., ska vänstern ha spelat SD i händerna. Vänstern har målat en bild av ett sönderfallande samhälle, heter det, som får SD-väljarna att känna sig missnöjda – även om de egentligen inte har något att klaga på under Alliansens upplysta och gynnsamma styre. Så talar högern.

Antropofagi ser icke detta. Antropofagi ser en vänster som visat på verkliga problem, och även presenterat konstruktiva lösningar. Det är t.ex. inte alls så att antalet arbetslösa har minskat under Alliansstyre, eller att Sverige klarat krisen bättre än jämförbara länder. Däremot har arbetslösa fått det sämre, skolan segregerats, skattepengarna missbrukats, klyftorna och fattigdomen ökat.

Men främst stör sig Antropofagi på att man i detta fall plötsligt inte betonar SD-väljarna ansvar – kan vänstern lastas, då är SD-väljarna plötsligt oskyldiga offer för vänsters vidriga propaganda. (Detta är naturligtvis också lustigt eftersom SD och deras anhängare regelmässigt betraktar vänstern som extremister och galningar.) What? Nyss hette det att högern ej kan lastas, eftersom det är SD-väljarnas eget ansvar.

Nä, högern, bättre kan ni. Det här fiaskot får ni fan ta ansvar för själva.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar