Antropofagi

tisdag 9 september 2014

Revolutions-skräcken

Putin är en rälig man, vilket alla vet att alla vet, även om borgarna gillar att låtsas som att "vänstern" skulle tycka något annat. Ett av de räliga attribut han uppvisar är expansionistiska och gammel-koloniala tendenser.

Varför tycker Putin att han har rätt till Ukraina? Tja, den officiella versionen är att etniska ryssar korsfästs i östra Ukraina – ni vet där de pro-ryska rebellerna härjar. Då måste ju Ryssland skydda sina exil-undersåtar. Regim-kontrollerad statsmedia har i åratal spytt rykten om illdåd mot etniska ryssar i grannlandet. Faktum är att Putin-regimen under så lång tid har laddat rysk debatt med anti-ukrainism att det är för sent att backa ur. Den inhemska ryska opinionen kräver ukrainskt blod.

Det är även viktigt för Putin att befästa annekteringen av Krim, vilket nu görs enligt logiken "vi-går-alldeles-för-långt-så-ser-det-ut-som-att-vi-backar-fast-vi-egentligen-fortfarande-har-kvar-Krim". Typ. (Den här teorin predikterar således att Ryssland så småningom drar sig ur Ukraina, men behåller Krim. Vi får la se hur det bler med den saken.)

Krim, det tycker Putin och ryssarna att man har rätt till, eftersom Chrusjtjov ska ha givit det till Ukraina på fyllan. Detta är förmodligen sant, men det är också sant att Ryssland garanterade Ukraina att man skulle få behålla Krim om man överlämnade alla sina myckna kärnvapen till Ryssland i samband med Sovjetunionens sönderfall.

Den enskilt viktigaste anledningen för Putin att fucka Ukraina är dock revolutionen. Om Ukraina, som det lutar åt, lyckas bli en stabil och välfungerande demokrati, då har ryska regimkritiker plötsligt ett i Putins ögon mycket obehagligt exempel att vifta med. Putins prio är just nu att Ukrainas transition till demokrati misslyckas, så att ryssarna inte får några osunda idéer.

Våren 2012 hände grejer som fick Putin att skita ner sig av oro – folk gick man ur huse för att demonstrera mot regimen. Genom extremt repressiva metoder kväste Putin missnöjet innan det han växa sig truly folkligt, och i övrigt har han hållit massan på gott humör genom att garantera stabilitet och ökande levnadsstandard – det senare genom höga oljepriser. Skulle revolten från Självständighetstorget i Kiev med viss försening sprida sig till Ryssland, kanske i samband med stagnerade oljepriser, så skulle Putin riskera att få det hett om öronen. Många ryssar fattar att Putin är någon slags diktator, men de bryr sig bara inte tillräckligt mycket eftersom Ryssland under Putin fungerar bättre än det gjorde under det "glada" 90-talet.

Putin måste till varje pris få Ukraina att misslyckas med sin demokratiska transition. Väpnad konflikt, aka. krig, är en beprövad metod i sammanhanget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar