Antropofagi

onsdag 9 maj 2018

Gömt anus

Antropofagi har som bekant skrivit ett par rader om analoga strukturer. Se exempelvis Lyells återupprättelse eller Undervattensgiraffer FTW.

Låtom oss då vända blicken mot fossan.




Det är värt att noter att fossan icke är ett kattdjur. Det är en jävla vessla för fan!

Wiki:
"Den liknar främst kattdjur, men också skunkar. I sina viktigaste kännetecken är den en typisk katt, till exempel i ansiktsuttryck, men den har skunkdjurens låga och långsträckta kroppsform. Likaså är skallen mera långsträckt och smal, underkäken mindre kraftig, avståndet mellan hörn- och kindtänder i överkäken samt den främsta kindtanden större än på kattdjuren. I underkäken har den fyra kindtänder i stället för katternas tre.

[...]

På grund av fossans morfologiska egenskaper som återfinns hos olika rovdjursgrupper var artens position i systematiken länge omstridd. Därför listades fossan oftast i en egen underfamilj (Cryptoproctinae) som räknades ibland till kattdjuren och mera ofta till viverriderna eller mangusterna
Nyare genetiska undersökningar visade att alla rovdjur på Madagaskar utgör en självständig familj som fick det vetenskapliga namnet Eupleridae. Enligt studien utvecklades familjens medlemmar, som tidigare räknades till olika familjer, från en anfader som liknade en mangust. Denna stamfader korsade under senare oligocen eller tidig miocen (för 24 till 18 miljoner år sedan) Moçambiquekanalen och utvecklades senare till de olika arterna. Inom familjen bildar fossan tillsammans med falanok och fanaloka underfamiljen Euplerinae."
Roligast är emellertid att
"Släktnamnet Cryptoprocta betyder 'gömd [sic] anus' och syftar på den stora analsäcken"
Antar att det ska stå "gömt", och inte gömd. Men i alla fall - vilket jävla kul namn!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar