Antropofagi

tisdag 1 september 2020

Muntlig tradition, del 2

Del 1.

Ett väldigt intressant svar på Antropofagis fellatio-fråga är det som följer nedan. Fellatio har alltså selekterats för i amerikansk kultur i kraftfältet mellan två sexual-memetiska selektionstryck: Killar ska ha sex, och tjejer ska vara oskuld. Snyggt! Verkligen en hypotes att beakta.
Hej [Antropofagi] och tack för din intressanta fråga. Det är en komplex fråga och som du påpekar verkar det finns vissa motsägelser i våra kulturer. Du har helt rätt i att icke-reproduktiv sex är tabu och skambelagd då den inte leder till avkomma, vilket inte minst i kristendomen (både protestantismen och katolicismen) upplevs problematiskt, då människan ska uppfylla jorden. Men icke-reproduktiv sex är också skambelagd då det görs för den egna njutningens skull och inte för att behaga gud. Fokus avleds från gud och riktas mot självet, vilket är en synd.
Det du skriver om USA är också korrekt. Och med tanke på att USA på flera sätt framstår som ”västvärldens” mest religiösa land verkar det särskilt märkligt att fellatio är så utbrett. Detta hänger ihop med att samlag bland många än upplevs som en handling som ska utföras inom ramen för äktenskapet. Tonåringar som börjar dejta söker då på andra sätt utlopp för sin sexualitet, där fellatio kan vara en kompromiss. Många ser fellatio inte som ”riktig” sex och då känner många (särskilt tjejer) att det är OK. I amerikansk kultur finns en skarp skillnad mellan hur tonårstjejer och tonårskillar ska uppträda. Det är viktigt att killar alltid ska vilja ha sex (för att ha ett rykte om sig att vara en riktig man och inte ses som mes eller bög) och samtidigt måste tjejer alltid hålla på sig, för att slippa dåligt rykte som lättfotad. Denna dragkamp skapar stress och ångest för både killar och tjejer och här blir fellatio en kompromiss, som ger killen det han behöver, både fysiskt och för sitt rykte och tjejen det hon behöver för sitt rykte (om än inget för sina fysiska behov).
Även vissa vuxna och icke-religiösa amerikaner kan uppleva att samlag är ett större steg att ta än vad fellatio är.
Hoppas detta kan bidra till förståelsen av denna komplexa fråga.
Vänligen,
Monica [Libell, lärare och forskare inom idé- och lärdomshistoria vid Lunds Universitet.]
Tack återigen till Akademien och den tredje uppgiften!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar