Antropofagi

söndag 5 mars 2017

Brottsstatistik

Antropofagi har tidigare rantat om att vi bör tillämpa en totalkonsumtionsmodell för narkotika, inte minst pga. att knarkhandelns territoriella komponent leder till våldsamheter. Min prediktion för 2017 handlar om ökande våld i BRÅ:s statistik, men en tanke slår mig när jag läser om följande knarkvåld:



Detta dåd (som förresten inte heller hade några dödsoffer och således inte blev ett mord) skedde under sommaren 2016, men blev dom först nu under 2017. Hur påverkar en sådan eftersläpning statistiken? Jag förmodar att statistiken redovisar brott begångna under ett visst år, och inte av rättssystemet administrerade under ett visst år. Emellertid anses väl inte ett mord vara begånget förens detta på något sätt är fastställt rent rättsligt? I så fall måste vi förvänta oss en rätt kraftig eftersläpning, eftersom rättegångar kan dra ut på tiden.

Eller handlar det om polisens utredningar, och vad de pekar på? Det är inte alltid någon döms för en skjutning, ofta inte faktiskt, särskilt när det rör kriminella miljöer (se Malmö-skjutningarna nyligen). Dessa dåd måste väl ändå synas i statistiken?

Dags att ringa BRÅ och fråga.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar