Antropofagi

måndag 20 mars 2017

Vet fortfarande inte!

I SSC-inlägget om cost disease (jag kan själv bara läsa det på min telefon så lite varning för att klicka på det om du sitter med webbläsare) finns en kul bild om life expectancy. Skiten har gått upp under 1900-talet, och the spanish flu var verkligen bad - men vad som slår Antropofagi är inte mint att fluktuationerna tycks ha minskat massivt sedan ca 1945. Är detta måtro bara pga. att andra världskriget tog slut? Eller blev verkligheten mer stabil på något vis? Så att sjuka events fick mindre genomslag? Kurvan är hoppig från starten 1895 och fram till ca 1945, så det kan inte bara var skillnaden mellan "WW2" eller "ej WW2". (Visst, det fanns ju ett WW1 också, men spanska sjukan slog som nämnt hårdare, och WW1 började inte heller 1895.)
 
Hm. Jag googlar helt enkelt mitt bästa.
 
***
 
Kollar vi på Sverige jämfört med Tyskland (du kan själv välja vilka länder du vill lägga till i grafen i avsnitt 1.1 som jag har bäddat in nedan) så ser vi att deltagande WW2 verkligen hade en stor effekt på förväntad medellivslängd. Ännu värre jämfört med Japan, där dödstalen måste varit sjuka.
 
 
Tittar vi på lite olika utvecklingsländer, t.ex. Angola, så ser den svenska utvecklingen väldigt jämn och fin ut i jämförelse. Är det tätare mätpunkter, eller har utvecklingen hoppat helt cracy i somliga länder? (Den obrutna svenska dataserien sedan 1751 får en ju i alla fall att klappa sig på sin etnonationalistiska axel av stolthet över tidigt utvecklad statsförvaltning och Axel Oxenstiernas gyllene byråkratiska arv. Men det är ju föga mot United Kingdom där "vi" tydligen har data sedan 1543.) En sak är iaf. tydligt: Afrika slappar. Gonar sig. Vilket kontinentaggregerad jämförelse visar:
 

 
Tuffast av allt är att lägga ut Life expectancy geografiskt på en världskarta, och lägga till en flyttbar tidsaxel. Vad är det för jävla underbara människor som hittar på sånt här egentligen:
 
 
Flyttar man det lilla blåa tidslinjereglaget ser man en i många avseenden positiv utveckling. Afrika, som sagt, ligger dock fortfarande grymt mycket efter as of 2013.
 
***
 
Men, tillbaka till frågan. Varför det hackar i kurvan före 1945.

Vet inte!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar