Antropofagi

fredag 10 mars 2017

Lite mer om dödligheten

Tyckte det var konstigt att Norge låg högre än Sverige sett till narkodöd. Men, så kanske det kan vara om man tittar på fig. 1 i den här lilla skriften, där Norge är dödligare än Sverige 2009. (Skriften handlar om mätfel och jämförbarhet.) Det verkar som att norrmän injicerar mer än svenskar vilket självklart är en riskfaktor för överdos. (Svårare att röka sig till heroin-överdos än att injicera sig till det.) Bild snodd från länkade FN-rapporten:
 
Enligt den här supersnygga sidan är både Sverige och Norge röda (=hög knarkdödlighet) länder i världen, och Sverige rankas som land 98 (med death rate på 2,49 per 100.000 inv.) jämfört med Norges rank 74 (death rate 3,96). Enligt den här genomgången är Sverige inte ens med på top tio.
 
Antropofagi har tidigare hänvisat till SVT Nyheter som rapporterar att Sverige 2015 låg tvåa i EU på knarkdöd, och haft en stigande kurva bl.a. pga. förbättrad rapportering. Det är EMCDDA:s rapport för 2015 som är källan. EMCDDA berättar även att Sverige hade "92.9 deaths per million in 2014" vilket är mer än fyra gånger EU-snittet för samma år.
 
Det verkar helt enkelt som att dödligheten i Sverige ökat. Antropofagis scatter plot i föregående blogpost byggde ju på genomsnittlig dödlighet 2009-2013, delat på invånarantalet i tusental invånare 2015. Konstig metod som sagt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar